Aussieland

Australien, Down Under, Oz, Aussieland. Kärt land har många namn.

Caroline och jag bestämde oss för att fira nyår i Sydney. När vi några månader innan avresan började titta på var vi skulle bo så insåg vi att det var fler som tänkte likadant. Som tur var kunde Carolines kompis tänka sig att hyra ut sin lägenhet. Han sa att vi även kunde låna hans klänningar och peruker. Om vi hade velat låna ett eller två av lösbrösten som låg och skräpade på golvet så hade nog även det gått bra.

Sydneys grandiosa nyårsfyrverkerier lockar en enorm publik. För att få en plats med bra utsikt över dem så gäller det att antingen ha tur eller att sätta sig på platsen och vänta under hela nyårsafton. Vi hade turen att bli inbjudna till en lägenhet med perfekt utsikt över fyrverkerierna.

Sydney är en väldigt fin stad och förvånansvärt lugn med tanke på att nästan fem miljoner människor bor här varav många är ättlingar till deporterade brittiska brottslingar. Att jag närmast jämför med indiska städer kan ha påverkat min uppfattning.

När vi under några dagar trampat storstadsgator i Sydney så var det tid för härliga naturupplevelser på Australiens största ö Tasmanien. För att ta sig runt på ön behövs en bil eller, för den som har mer tid än våra sex dagar, en cykel.

Vi hade tänkt köra från flygplatsen i en bil men istället blev det en lastbil. Det var det sista fordonet med fyra hjul som de tio biluthyrarfirmorna hade att erbjuda. Så om du åker till Tasmanien under sommaren – boka i tid. Det gäller även boendet. Detta avviker från hur jag brukar göra. Vanligtvis går det finemang att bara dyka upp och sömnigt fråga efter en säng.

Under vår tid på Tasmanien så uppmättes de högsta temperaturer som någonsin varit på ön. Hettan orsakade mängder med stora skogsbränder som mer eller mindre jagade oss vilket gjorde att vi fick ändra vår resplan och att Sveriges Radio gjorde intervjuer med Caroline var kväll.

Vi besökte det före detta fängelset Port Arthur för att lära oss om en del av Australiens tidiga vita invånare – brottslingarna från Storbritannien. Därefter tog vi en båtresa till Maria Island som är känt för sitt rika djurliv. Det var 42 grader, asfalten smälte och vi slet som djur på våra hyrda cyklar. Några andra djur såg vi inte. Däremot såg vi en del ”vykortsstränder”.

Sedan bar det av mot den fantastiska nationalparken Freycinet som tyvärr var avstängd pga en jättelik skogsbrand. Vi fick stanna på behörigt avstånd i Bicheno och nöja oss med att gulliga dvärgpingviner vankade runt oss.

Vi fortsatte på vindlande vägar i nordost med svalkande stopp i djungeln och vattenfallen vid Halls Falls för att sedan åka till Bruny Island.

På Bruny Island hade vi hyrt ett hus men pga att en del av telefonnätet stod i lågor så kunde inte uthyraren skicka adressen. Efter några timmars detektivarbete så hittade vi så drömhuset vid vattnet där vi tillbringade min födelsedag på bästa sätt.

Caroline flög sedan mot Sydney medan undertecknad landade i Melbourne för att fortsätta äventyret.

5 comments

 1. AHA, där var du igen!, lika pricksäker som vanligt (:
  mammi #¤

 2. Käre Fullmoon
  Bilden från en strand på Bruny Island är så vacker.
  Bästa lyckönskningar för en härlig avslutning på din resa på andra sidan jordklotet.
  /Halfmoon

 3. Hej Victor!
  Ha det bra.
  Här kommer kalla hälsningar från
  Sälen i blå byn hus 315
  // Pappa med familj.

 4. Jag vill tillbaks till vårt hus på Bruny Island! Vilken dröm… 🙂 Puss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *