Safari och Swaziland

En resa till Sydafrika är inte komplett utan riktig safari. Bästa stället för safari sägs vara i Kruger National Park som ligger i nordöstra delen av landet. Den är lika stor som Nederländerna och sträcker sig till och med in i Moçambique och Zimbabwe. Det bästa sättet för mig att ta mig till Kruger var att flyga till Johannesburg och ta en buss därifrån till Nelspruit. Istället för Caroline hade jag med mig en del kusliga bakterier till Nelspruit. I Nelspruit krälade det överallt, ungefär som förväntat.

En kväll när jag satt och skrev dagbok i vandrarhemmets matrum så kom en orm slingrande mellan fötterna. Jag ropade SNAKE varpå receptionisten hoppade en meter upp i luften. Av hennes reaktion gick det att utläsa att det inte var något av vandrarhemmets 34 husdjur så jag tog en biljardkö och slog ihjäl den. Det är naturligtvis tråkigt att döda ett djur som slingrat vilse, men ibland får man sätta sig själv först. Ingen har med säkerhet kunnat säga vad för sorts orm det var. Om det var svart mamba så hade ett bett från den räckt för att döda 40 personer.

Före resan tittade jag på mängder av safaris som olika företag arrangerar i Kruger. Eftersom jag hade de där kusliga magsjukebakterierna så orkade jag inte kontakta olika arrangörer i Nelspruit. Det är även värt att nämna att informationen på sydafrikanska företags webbsidor ofta är föråldrad samt att internkommunikation är något som knappt existerar. Så har du fått en deal av någon eller löfte om att någon ska höra av sig till dig – glöm det. Detta gör det såklart svårt att planera på distans.

Safarin blev en lyckoträff och jag fick se fler djur än jag vågat hoppas. Vilka djur man får se beror mest på tur. Är man ute och letar vid soluppgången och solnedgången så tenderar man att ha mer tur.

Vem som helst får köra bil i Kruger, men att ha en kunnig guide kan vara en god hjälp. Vår guide lyckades till exempel att, med hjälp av en spotlight, se en kameleont på 30 meters håll under en kvällstur. För ordningens (och mitt minnes) skull så listar jag de djur som jag såg: lejon, flodhästar, noshörningar, elefanter, bufflar, vildhundar, vildgrisar, krokodiler, giraffer, zebror, hyenor, kudus, antiloper, impalor, babianer, gnuer, buskbockar, kameleont, trädorm, (och några på engelska) vivid monkeys, sables, stenbocks, white-tailed mongoose.

Sydafrika omsluter det lilla landet Swaziland. När jag ändå befann mig så nära det så tyckte jag att det skulle vara synd att inte åka dit. Jag skyndade mig till Nelspruits busstation för att hinna med sjubussen till Swaziland. När jag vid nio frågade chauffören om när vi skulle åka sa han ”om en kvart”. Det var en väldigt lång kvart så jag försökte sova men blev ideligen väckt av något halvmjukt som gick emot huvudet. Ja, afrorumpor är ofta rätt rejäla. Efter fem timmars väntan gick bussen för då var den full.

På alla bilder som jag sett från Swaziland så har det varit halvnakna kvinnor i traditionella kjolar. Till min besvikelse fick jag veta att detta bara inträffar en gång om året då den allsmäktige kungen ska välja en till fru. Då reser kvinnor från hela landet för att dansa framför honom varpå han friar till den med mest tilltalande byst.

Swaziland har många likheter med Sydafrika. Det är laid back, och än mer så i Swaziland. Det verkar finnas lika få män med hår som det finns hälsosamma kvinnor. Snabbmatskedjorna har gjort sitt intåg och det var bara där jag kunde skönja viss effektivitet. Swaziland är fattigare än Sydafrika, men som jag fick förklarat för mig: ”The country is not poor, but people are. The king and his wives are rich.”

Jag åkte mest till Swaziland för att koppla av och bli av med magsjukan. Så vad kunde passa bättre än att bo i Mlilwane Wildlife Sanctuary där intressanta djur gick utanför rutan? Jag brukar tycka att det inte finns någon rättvisa fast när jag kliade på alla myggbetten och tänkte på att jag varit magsjuk i en vecka så tycktes det ändå finnas en rättvisa. Ni i ett vinterkallt Sverige och jag halvkass i skön värme.

Förresten, det där klickspråket som du kanske hört nån gång – det talas i Swaziland.

Till slut mådde jag riktigt bra och kunde med tacksamhet tänka tillbaka på det jag fått uppleva den första delen av den här långresan. Mest glädjande var det att få se så många vilda och exotiska djur.
 
 

 
 
 
 
 
 
Nedan är rutten som jag reste.

View Larger Map
 

2 comments

 1. bodil borgvall

  Käre son, spännande som vanligt! Giraffbilden tar priset denna gång. Mamma

 2. När detta skrivs vet jag att Du befinner Dig nära gränsen till Pakistan…
  Kanske känns kontinenten Afrika redan avlägsen.
  Men när Du går där i Asien kan Du nynna/klicka på Miriam Makebas Click Song, så blir Du nog genast på gott humör om Du inte redan var det!

  Miriam Makeba Click Song Lyrics
  Songwriters: MIRIAM MAKEBA
  Igqira lendlela nguqo ngqothwane
  Igqira lendlela nguqo ngqothwane
  Sebeqabele gqi thapha bathi nguqo ngqothwane
  Sebeqabele gqi thapha bathi nguqo ngqothwane

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *